Svettguiden

Torra fakta och tips

Skillnad antiperspiranter och deodoranter

Många tror tyvärr att deodoranter och antiperspiranter är samma sak och att produkterna har samma effekt. Det stämmer inte och speciellt för den som upplever sig svettas kraftigt har skillnaden mellan produkterna stor betydelse. Antiperspiranter innehåller någon form av aluminiumsalt, som är det som aktivt motverkar svettningen. Deodoranter innehåller inte aluminiumsalt och förhindrar därför heller inte svettningen. De innehåller istället oftast parfym, som bidrar till att dölja och maskera svettlukt. De kan också innehålla ämnen som minskar tillväxten av bakterier, vilket ytterligare motverkar svettlukten. Antiperspiranter förhindrar alltså svettning på de hudpartier där de appliceras. Det finns långtidsverkande antiperspiranter som lämpar sig särskilt väl vid hyperhidros och ingen har längre effekt än Absolut Torr. Absolut Torr sätter stopp för svett och svettlukt i upptill 7 dagar. Den kan dessutom användas till olika sorters svettningar, t.ex. armsvett, fotsvett, handsvett samt större hudpartier. Absolut Torr, liksom egentligen alla antiperspiranter, bör appliceras på kvällen innan man går och lägger sig. Produkterna behöver tid att uppnå sin effekt, minst 6 timmar som huvudregel, och under natten är svettkörtlarna mindre aktiva vilket ger bästa möjliga förutsättningar även för den med hyperhidros.

Kraftig svettning över hela kroppen

Generell hyperhidros innebär att man svettas kraftigt över stora delar av kroppen. Det kan upplevas som att kroppen har fel på temperaturregleringen och minsta stimulans i form av värme, fysisk ansträngning etc. kan utlösa ett kraftigt svettpåslag. Man med svettig ryggÄven om man upplever problem med svettningar över hela kroppen, så är det oftast mer uttalat på vissa delar. Man kan alltså uppleva kraftigare problem med svett från pannan, större hudpartier på ryggen eller från underlivet. För det flesta som drabbas av generell hyperhidros får det tyvärr stora konsekvenser för hur man planerar och lever sitt liv. Det bli än mer viktigt att ta god tid på sig, för att slippa stressa upp sig eller till och med behöva springa ikapp bussen etc. Val av kläder och extra ombyten blir viktigare, liksom att om möjligt undvika "onödig" värme. Det kan exempelvis handla om att undvika varma duschar, som riskerar att leda till eftersvettningar senare. De mer lokala problemen med svettningar kan visserligen behandlas med Dermix Absolut Torr, men vid generell hyperhidros kan det också bli aktuellt med en kombination av injektionsbehandling och antikolinerga läkemedel (tabletter).

Att leva med svettningar och hyperhidros

För den som inte själv är drabbad av hyperhidros och kraftiga svettningar, kan det vara svårt att sätta sig in i hur det kan vara. De flesta kan nog relatera till pinsamma svettfläckar under armarna, illaluktande fötter när man tar av sig skorna och fuktiga händer när man träffar nya människor. Att ha hyperhidros innebär dock så mycket mer än så för de flesta drabbade. Gång på gång har studier visat att hyperhidros upplevs begränsa både arbetsliv och privatliv så mycket att det kraftigt påverkar livskvaliteten. I en brittisk studie* som nyligen publicerades redovisas bland annat resultat som att
 • En majoritet av de drabbade (61 %) anpassar valet av kläder till sin hyperhidros, gällande materialval, färger och ombyten
 • Även val av hobby påverkas, hos ca 41 % av de drabbade, genom att det t.ex. blir svårt att läsa böcker då sidorna blir knöliga och blöta, man inte vill utsätta sig för fysiskt ansträngande aktiviteter bland andra människor etc.
 • Användning av smartphoneFör 20 % resulterar de kraftiga svettningarna i att de har problem att använda tekniska apparater och hjälpmedel t.ex. pekskärmar
 • Nästan 7 av 10 upplever känslomässiga effekter av hyperhidrosen, som att man känner oro och skam relaterat till att andra ska lägga märke till svettningarna, eller t.o.m. sorg, ilska och hopplöshet över att man är drabbat
 • De flesta upplever att svettningarna påverkar självkänsla och självförtroende negativt och många upplever sig själva som mindre attraktiva för tänkbara partners på grund av sin hyperhidros
 • Att vara i offentligheten och stå i centrum upplevs som en rejäl utmaning av ca 75 % av de drabbade, vilket gör att många undviker sociala sammankomster, delade kontorsutrymmen, restauranger etc.
 • De flesta undviker kroppskontakt, framför allt med personer de inte känner. De undviker alltså att skaka hand, sitta nära, stå i kö, dansa m.m., men är ibland även försiktiga med att räcka över eller ta emot saker som växelmynt eftersom händerna då kanske vidrör varandra. Hyperhidros kan tyvärr också orsaka problem med kramar och intim kroppskontakt i nära relationer.
 • Minst 40 % förknippade även svettningarna med någon form av fysisk obehag, speciellt kopplat till att dagligen gå runt med blöta kläder och skor. Många upplevde dessutom att detta medförde ytterligare följdproblem, som hudeksem och återkommande svampinfektioner.
 • Så mycket som en tredjedel uppgav att de valde sitt yrke med hänsyn till sin hyperhidros, eftersom det t.ex. kan vara begränsande när det gäller att hålla i och hantera verktyg och annan utrustning, ställa till problem i sociala sammanhang som kund- och patientkontakter etc.
 • Hela 63 % upplevde också att hyperhidrosen påverkade hur väl och hur effektivt de kunde utföra sina arbetsuppgifter - ett faktum som många dessutom såg som den allvarligaste konsekvensen av sitt tillstånd.
Det råder alltså inga tvivel om att hyperhidros ofta upplevs som betydligt mer än ett kosmetiskt och lite pinsamt problem. Det har ofta högst påtaglig påverkan på vardagen, men också på val av yrke och fritidssysselsättning samt på interaktionen med andra människor. Trots detta vet man att många inte söker hjälp - kanske för att man inte inser att det faktiskt finns hjälp att få - och att de som faktiskt tar upp problemet med vårdpersonalen ibland upplever att de inte tas på allvar. Även vårdpersonal kan alltså ha svårt att fullt ut sätta sig in i problematiken. *Kamudoni et al. Health and Quality of Life Outcomes (2017) 15:121

Saker som kan göra att du svettas mer

Sådant som ökar vår puls ökar också vår svettproduktion, eftersom pulsökningen leder till högre kroppstemperatur vilket ökad svettning hjälper kroppen att kontrollera. Naturligtvis svettas vi mer när det är varmt runt omkring oss och när vi anstränger oss fysiskt, men det finns också andra saker som kan bidra till tillfälligt ökad svettning.
 • ChilifrukterAlla har vi väl upplevt att ett viktigt möte, en date eller ett tillfälle då vi måste prestera på topp och under press också leder till ett ökat svettpåslag.
 • Starka kryddor. Kryddstark mat, med t.ex. chili, tabasco eller Sambal Oelek kan ge ökad svettning.
 • För hög alkoholkonsumtion.
 • Sjukdomstillstånd. Förutom vid sedvanlig feber är svettningar också vanligt bland personer som har hjärtkärlsjukdom samt hos personer med ökad ämnesomsättning till följd av t.ex. struma. Hos diabetiker kan ökad svettning vara ett tecken på lågt blodsocker.
 • Viss läkemedelsbehandling.

Vältränade svettkörtlar?

Personer som tränar mycket, tenderar både att producera mer svett och att börja svettas tidigare. Det beror inte på att antalet svettkörtlar ökar utan på att de blir mer vältränade, d.v.s. de anpassar sig efter hand för att kunna avsöndra mer vätska och därmed bidra till mer effektiv nedkylning av kroppen vid träning. Särskilt tydlig brukar skillnaden bli på stora hudytor som ben och armar, där ökad svettning ger extra god möjlighet till stor avdunstning. Att män ofta har större muskelmassa, vilken genererar mer värme, bidrar till att de ofta svettas mer än kvinnor. Jämför man personer med samma träningsstatus och muskelmassa spelar dock inte personernas kön någon roll för mängden svett.

Personer med hyperhidros

För personer med hyperhidros behövs egentligen inte varken värme, fysisk ansträngning eller liknande för att öka svettmängden, men självklart påverkas man även av den typen av stimulans. Vid hyperhidros inverkar ofta känslorna starkt på svettaktiviteten, vilket gör att man lätt hamnar i en negativ spiral. Eftersom man är medveten om att man svettas mycket så oroar man sig och då gör stresspåslaget tyvärr också att man svettas mer. Känner man att man svettas ännu mer blir man ännu mer stressad, så det gäller att försöka fokusera på ta det lugnt och inte stressa upp sig. Här kan Absolut Torr naturligtvis vara till stor hjälp. Vet man att man har en säker antiperspirant stressar man inte upp sig lika mycket och då har man istället två faktorer som samarbetar, mot svetten. Många som lider av hyperhidros ser också till att planera extra noga och ge sig själv mer tid att utföra saker. Exempelvis undviker man att vara sen till möten, bussen etc. så att man måste stressa och springa, tar god tid på sig med morgonbestyr och hushållssysslor med mera.

Att svettas är naturligt och nödvändigt

Att svettas är ett av kroppens sätt att hålla rätt kroppstemperatur. Man svettas t.ex. när det är varmt ute, när man äter stark mat, anstränger sig fysiskt eller när man är stressad eller orolig. Kroppen kyls helt enkelt ner genom svettning. Dessutom bidrar svett i handflator och på fotsulor till att vi ska få bra grepp.Kvinna efter träning Svetten produceras i svettkörtlar, som vi har flera miljoner av. Svettkörtlarna ligger djupt ner i läderhuden eller i underhuden och består av ett långt rör som har rullats ihop till ett nystan. Rören mynnar på hudytan där svetten töms ut. Det finns olika typer av körtlar. Svetten från så kallade ekkrina svettkörtlar består nästa enbart av vatten, med lite salter och mineraler. Ekkrina svettkörtlar finns över hela kroppen och styrs i huvudsak av vår ”termostat” som kallas hypothalamus och reglerar kroppsvärmen. De aktiveras alltså primärt av värme och fysisk aktivitet. Svettkörtlarna i handflator och fotsulor, som ska bidra till förbättrat grepp, styrs däremot i huvudsak av det så kallade sympatiska nervsystemet som reglerar stress, också kallat ”fight and flight”. Apokrina svettkörtlar finns främst i armhålor och ljumskpartiet och dessa aktiveras också av känslor som stress och ångest. Svetten är i detta fall mer oljig och energirik, innehållande såväl salter som fett och protein. Varje dag svettas en vuxen person ut mellan 1 deciliter till 8 liter vatten, så den individuella variationen är stor. Vanligast är dock troligen mellan 2 och 5 dl vid normal aktivitetsnivå och temperatur. Svetten saknar nästan helt lukt, men när små organismer (mikrober) som lever naturligt på vår hud bryter ner svetten bildas nedbrytningsprodukter som avger den karaktäristiska svettlukten. Den mer energirika svetten från de apokrina svettkörtlarna uppskattas extra mycket av bakterierna på huden och ger därmed upphov till mer nedbrytningsprodukter och mer lukt.

Absolut Torr håller fötter och skor fräscha

Många av oss går med skor på fötterna större delen av dagen, på jobbet, i skolan, på resan etc. Vill man undvika fotsvett, slippa oroa sig för att ta av sig skorna inför andra, slippa frysa om fuktiga fötter på vintern eller sabba de nya snygga sommarskorna är Absolut Torr Wipe den perfekta lösningen! Svarta ballerinaskorDet finns många smarta tips på hur man kan hålla sina fötter och skor fräscha och svettfria, exempelvis genom att använda strumpor som låter fötterna andas och undvika skor av syntetmaterial. Men ibland vill man ju kunna gå helt barfota i sina ballerinaskor eller ha de där varma vinterkängorna även om man under dagen även kommer att sitta inne på bussen eller tåget, där det är varmt. Eller så vill man helt enkelt slippa oroa sig för fotsvett och oönskad svettlukt, oavsett vilka skor och strumpor man väljer att använda. Absolut Torr Wipes Absolut Torr Wipe är våtservetter med exakt samma vätska som den klassiska Absolut Torr Dab-on flaskan men ett annat och i många fall mer praktiskt applikationssätt. Tvätta och torka fötterna ordentligt, på kvällen. Applicera Absolut Torr genom att torka de aktuella hudpartierna ordentligt med en våtservett – en servett räcker normalt till båda fötterna. Låt torka in ordentligt. För att undvika att rester på huden sprider sig på golv och sängkläder kan man sätta på tunna, oömma strumpor. Tvätta fötterna (eller duscha som vanligt) på morgonen och du är redo! Tänk på att huden på händer och fötter är tjockare och därför kan effekten av Absolut Torr sitta i något kortare än på övriga kroppen. Applicera alltså Absolut Torr en gång per vecka eller oftare vid behov. Det kan också vara fördelaktigt att applicera Absolut Torr tätare i början, som en kick-start av behandlingen. Tänk på att aldrig spola ner Absolut Torr Wipe i toaletten och var noga med var du lägger servetten, eftersom vätskan kan skada eller missfärga exempelvis metaller.

Smarta tips för svettfria fötter:

 • Tvätta fötterna noga varje dag och se till att det blir rent och torrt även mellan tårna.
 • Välj skor av skinn eller tyg och undvik skor av syntetmaterial. Tvätta de skor som går att tvätta (t.ex. sneakers) och variera mellan flera skor, så de hinner torka ordentligt mellan användningarna.
 • Använd om möjligt luftiga inneskor under arbetstid.
 • Använd strumpor i naturmaterial som bomull. Syntetiska material stänger inne fukten och skapar andnöd för huden.
 • Man kan också stoppa i en tunn absorberande frottésula i skorna, som lätt kan bytas ut eller tvättas.
Använd Absolut Torr! Använd Absolut Torr Dab-on eller Wipes på fötterna så slipper du oroa dig för fotsvett och förstörda skor i sommar. Självklart kan Absolut Torr även användas under armarna och på andra ställen av kroppen.

Att svettas från ljumskar och underliv

I ljumskområdet och underlivet finns såväl ekkrina som apokrina svettkörtlar. I vanlig ordning producerar de apokrina svettkörtlarna en mindre mängd oljig svett som är full av energi och konsumeras av hudens bakterier. Denna process ger upphov till nedbrytningsprodukter och den typiskt fräna svettlukten. Den ekkrina svetten däremot består främst av vatten och koksalt, men produceras istället i större mängd. För personer med hyperhidros kan mängden vara så stor att den ger upphov till ordentliga svettfläckar, vilket kan upplevas som väldigt besvärande och genant om det ger blöta märken på stolen man suttit eller det finns risk att andra misstar svetten för urin.kvinna-med-lang-troja-300 Precis som vid kraftig armsvett blir klädvalet väldigt viktigt och ofta byter man byxor och underkläder flera gånger per dag. Tjockare tyg, som jeans, är ofta mindre avslöjande. Långa tröjor, koftor och tunikor är ett annat sätt att minska synligheten. Att lida av kraftiga svettningar från ljumskar och underliv kan leda till kraftigt obehag och känslan av att man alltid är ofräsch. Det kan till och med hämma samliv och intima relationer. Dermix Absolut Torr Wipe kan med fördel användas för behandling av svett från ljumskar och underliv. Själva våtservetten gör det enkelt att applicera produkten på ett större område, än om dab-on-flaskan används.

En extra effektiv antiperspirant

Absolut Torr är en extra effektiv antiperspirant som motverkar svett och dålig lukt i upp till 7 dagar. Den är effektiv mot alla typer av svettningar, t ex armsvett, handsvett och fotsvett. Absolut Torr utvecklades primärt för personer med kraftiga besvär p.g.a. överdriven svettning, så kallad hyperhidros, men kan naturligtvis användas av alla som vill ha en extra effektiv antiperspirant med en unik, hållbar effekt.

Våra olika typer av svettkörtlar

Våra kroppar är utrustade med ett mycket stort antal svettkörtlar. Svettkörtlarna ligger djupt nere i den så kallade läderhuden eller i underhuden och består av ett hoprullat långt rör som mynnar ut på hudytan och där tömmer ut svetten. De Kvinnohänderekkrina svettkörtlarna är de som är viktigast för kroppens temperaturreglering, då de hjälper oss att effektivt eliminera överskottsvärme. Totalt finns flera miljoner ekkrina svettkörtlar utspridda över kroppen, men allra tätast sitter de i handflator och fotsulor. Just där hjälper de oss att få ett extra bra grepp, genom ökad friktion. Medan kroppens svettkörtlar främst styrs av hypotalamus, kroppens termostat som reglerar kroppsvärmen, styrs körtlarna i handflator och fotsulor främst av vårt sympatiska nervsystem. Detta nervsystem kallas också fight and flight, och reglerar stress. Svett från ekkrina svettkörtlarna består främst av vatten, men innehåller även spår av salter, ammoniak, mjölksyra och urinämne.Man i svettig t-shirt De apokrina svettkörtlarna finns framför allt i våra armhålor, ljumskar och underliv. Till skillnad från handsvett tenderar denna svett att resultera i den typiska och oönskade svettlukten. Detta beror på att svett från apokrina svettkörtlar bland annat innehåller äggviteämnen och när dessa ämnen bryts ner av bakterier på huden uppstår starkt doftande ämnen - svettlukt. Dessutom finns det en hybridform av de ekkrina och de apokrina svettkörtlarna som kallas apoeekkrina körtlar. Precis som de ekkrina svettkörtlarna producerar dessa rikligt med svett bestående av vatten och koksalt. Att könshormoner stimulerar både de apokrina och apoeekrina svettkörtlarna är förklaringen till att problem med besvärande armsvett ofta debuterar i tonåren.

Att svettas från ansikte, panna och huvud

Svettkörtlarna sitter ungefär lika tätt i ansiktet som på händer och fötter. Förutom stress och värme stimuleras svettkörtlarna här även av t.ex. starka, heta smaker. Man med svettig pannaEftersom denna typ av svettning är svår att dölja, upplevs den ofta mer socialt handikappande. Det kan dock också medföra mer konkreta problem, genom att svetten t.ex. droppar ner på papper och verktyg eller rinner in i ögonen. Av andra människor kan kraftig svettning i ansiktet också ses som ett tecken på osäkerhet och nervositet, vilket kan vara ett problem i förhandlingssituationer och när man vill inge förtroende. Dermix Absolut Torr Wipe kan användas för behandling av svett från pannan etc. Eftersom huden är känsligare i ansiktet bör man dock vara extra försiktig och först prova på ett litet område, för att se om man får någon typ av hudreaktion. Själva våtservetten gör det enkelt att applicera produkten och eftersom mängden vätska blir mindre än med dab-on (flaskan) kan den upplevas mildare. Appliceringen blir också mer kontrollerad när man drar med en våtservett än när man duttar med flaskan.

Att svettas kraftigt under armarna

I våra armhålor finns såväl ekkrina (merokrina) och apokrina svettkörtlar, som hybriden apoekkrina svettkörtlar. Den stora mängden av flera olika typer av svettkörtlar är det som gör att det här kan bildas både större mängd svett och kraftig svettlukt.Man med kraftig armsvett Från de apokrina svettkörtlarna kommer en knappt synlig och lätt oljig svett, rik på energi, som när den når hudytan konsumeras av hudens bakterier. Det är nedbrytningsprodukterna därifrån som sedan ger den karaktäristiskt fräna svettlukten. Svettfläckarna på kläderna däremot orsakas främst av de ekkrina och apoekkrina svettkörtlarna, som producerar en större mängd svett bestående främst av vatten och koksalt. För de som upplever problem med armsvett debuterar problemen ofta i tonåren, på grund av att både de apokrina och apoekkrina svettkörtlarna stimuleras av könshormoner. Många som lider av problem med armsvett (axillär hyperhidros) byter ofta kläder och väljer också kläder och färger noga för att i möjligaste mån dölja fläckarna. Vita och svarta plagg är mindre avslöjande, liksom stora, löst sittande tröjor. Att problemet ofta uppstår i tonåren kan tyvärr också göra att man undviker att t.ex. räcka upp handen i skolan, av rädsla för att blotta avslöjande svettfläckar. Dermix Absolut Torr Roll-on eller Dab-on kan med fördel användas för behandling av armsvett. Används Roll-on ska behållaren skakas före användning. Används Dab-on-flaskan är det viktigt att applikatorn duttas mot huden, inte dras fram och tillbaka, så att rätt mängd vätska appliceras. Efter att ha applicerat produkten på ren och fullständigt torr hud på kvällen och sedan tvättat av resterna på morgonen efter, kan man om man vill kombinera den med en (aluminiumfri) deodorant för doftens skull.

Att lida av uttalad handsvett

Viss svettning i händerna är bra, för att få ett bra grepp om saker vi håller i. Därför har vi också väldigt många svettkörtlar i handflatorna och fingrarna. Precis som människor som inte svettas från händerna gör dock stora mängder handsvett att man istället får dåligt grepp och löper större risk att tappa saker. Hur är det att ha handsvett? Håller handeni klassrummetDet vi kanske först tänker på när det gäller handsvett är att det kan vara pinsamt att ta någon i handen, men kraftig handsvett kan också vara väldigt handikappande. Problem att hålla i papper, verktyg och instrument, använda pekskärmar m.m. kan orsaka svårigheter både privat och i arbetslivet. På vintern gör kalla händer också att man fryser extra mycket. Även barn och unga kan drabbas av kraftig handsvett och förutom kylan kan de göra att de drar sig undan, eftersom kompisar kan reagera när de ska hålla varandra i händerna eller det blir blöta spår på bänken etc. Dermix Absolut Torr Wipe kan med fördel användas för behandling av handsvett. Själva våtservetten gör det enkelt att applicera produkten över hela händerna. Tänk på att huden på händer och fötter är tjockare än t.ex. under armarna och produkten får det därmed svårare att sätta sig ordentligt. Därför kan man behöva applicera oftare än en gång i veckan - vilket annars är ett vanligt behandlingsintervall med Absolut Torr.

Att leva med kraftig fotsvett

Fotsvett liknar handsvett, såtillvida att det fyller en funktion genom att ge bättre grepp. Går man barfota gör lätt fotsvett att vi får bättre fäste, men för lite eller för mycket svett ökar istället risken att vi halkar. Svettiga strumpor och skorMånga med kraftig fotsvett undviker att ta av sig skorna hemma hos någon annan, eller tillsammans med andra - både av rädsla för att lukten ska märkas och för att blöta fötter och strumpor kan lämna spår på golvet. Svett som luktar illa kan också upplevas särskilt pinsamt, eftersom det förknippas med dålig hygien - även om personer med kraftig fotsvett ofta tvättar sig flera gånger per dag. Vintertid kan kraftig fotsvett skapa problem med kalla fötter, obehag och i värsta fall förfrysning. När barn drabbas av kraftig fotsvett kan det bli extra knepigt, då de inte alltid kan förmedla vad som är problemet, och att sätta på dem tjocka sockor och varma skor löser naturligtvis inte heller problemet. Dermix Absolut Torr Wipe kan med fördel användas för behandling av fotsvett. Själva våtservetten gör det enkelt att applicera produkten över hela foten. Tänk på att huden på händer och fötter är tjockare än t.ex. under armarna och produkten får det därmed svårare att sätta sig ordentligt. Därför kan man behöva applicera oftare än en gång i veckan - vilket annars är ett vanligt behandlingsintervall med Absolut Torr.